det är stopp i avloppet, vad gör jag?

Stopp i avloppet är ett sådant problem i lägenheten som du kan prova att lösa på egen hand innan du gör en felanmälan, eller med hjälp av en roomie! 😃

Några tips: 

  • Prova först att använda en vaskrensare för att pumpa bort stoppet. Börja med att täcka för avrinningshålet som sitter under kranen, med exempelvis tejp. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.
  • Om vaskrensaren inte löser stoppet, så kan du behöva rensa vattenlåset som sitter i röret under handfatet eller diskhon. Ett tips är att ställa en hink under så att vatten och smuts som finns i låset kan rinna ner i hinken när du skruvar av locket. Ta bort smuts som fastnat och spola igenom med hett vatten, innan du stänger vattenlåset igen. Släng avfallet i soporna och häll ut vattnet i toan.  
  • Kom ihåg! Häll inte ner matfett och olja i diskhon. Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion. För matolja är ett alternativ att använda en miljötratt som skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Överbliven avsvalnad matolja hälls i miljötratten och ner i flaskan. När flaskan är full återvinns matoljan enligt kommunens riktlinjer.

Då är det dags att rensa golvbrunnen. Börja med att ta bort silen på golvbrunnen  och rensa bort hår och annat som kan fastna under silen. Sedan lyfter du insatsen i golvbrunnen och rengör den. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen som du slänger i soporna, och spola sedan ur golvbrunnen med duschen. Sätt tillbaka insatsen i golvbrunnen och sätt på silen. Spola slutligen med duschen för att kontrollera att stoppet har släppt och för att fylla insatsen med vatten.

Testa att använda en vaskrensare för att få loss stoppet. Spola aldrig ner annat än toapapper i toan. Andra saker kan göra att det blir stopp i röret eller ställa till problem i reningsverket eller i naturen.

Kvarstår problemet efter att du har försökt lösa det på egen hand? Då kan du göra en felanmälan. Om det skulle visa sig i samband med åtgärd av vår personal att golvbrunnen eller vattenlåset behöver rensas, så får du som bostadsgäst betala kostnaden för arbetet.

Om du har stigande stopp i avloppet dvs. att vattnet fortsätter stiga och inte rinner ner i avloppet trots att du inte spolar i kranen/duschen, kan det finnas risk för vattenskada eller personskada. Då ska du genast kontakta din host så att felet kan åtgärdas direkt. Om ett stigande stopp i avloppet uppstår efter kontorstid, t.ex. kvällar och helger, kan du kontakta jouren