hur varmt får det vara i lägenheten?

I Sverige kan väder och temperatur vara mycket fluktuerande och kan snabbt gå från väldigt varmt till väldigt kallt. Nedan har vi samlat information om hur detta kan påverka temperaturen i lägenheterna och vad du kan förvänta dig samt när det är dags att göra en felanmälan.

Om temperaturen under sommaren är normal, är rådet från Folkhälsomyndigheten att temperaturen i lägenheten inte ska gå över 26 grader under några dagar i rad, med undantag för tillfälliga värmeperioder på 28 grader.

Om det är en extremt varm sommar är det oundvikligt att temperaturen stiger i lägenheterna och i detta scenario måste vi alla samarbeta för att hålla nere temperaturen.

Här är några tips för att hålla nere temperaturen i lägenheten

  • Om möjligt, täck fönstren med gardiner under den tid solen skiner på dem.
  • Lufta lägenheten under kvällen/natten när utetemperaturen är lägre än innetemperaturen.
  • Skapa ett korsdrag i lägenheten genom att öppna ett fönster på varje sida av byggnaden.
  • Stäng av värmekällor som datorer eller andra elektriska apparater som utstrålar värme.
  • Använd en fläkt för att hjälpa till att cirkulera luften.
  • Drick mycket vatten och ta kalldusch.

Om du vill läsa mer om ämnet kan du göra det här. 😊

Under hösten är det lätt att känna att det är kallt i lägenheten. Värmesystemet är automatiskt och startar när det är under 15 grader ute och justeras mot verklig temperatur inomhus.

På hösten skiftar vädret ofta under dygnet då det kan bli över 15 grader på dagen och under 15 grader på natten. Detta innebär att systemet om vartannat startar igång och stänger av under dygnets lopp vilket kan upplevas som en skiftande temperatur inne i lägenheterna. När värmesystemet startar igång kan det ta några dagar innan det aktiveras fullt ut och du känner skillnaden.

När temperaturen utomhus är stabil under 15 grader kommer värmesystemet att stabiliseras och därmed stabiliseras även inomhustemperaturen i lägenheterna. Desto kallare det blir utomhus, desto mer värme genereras inomhus upp till 21 grader. Då slutar systemet att vara aktivt eftersom lägenheterna har uppnått inställt värde.

HÄR ÄR NÅGRA TIPS OM DU UPPLEVER KYLA I DIN LÄGENHET.

  • Vrid termostaten till max.
  • Ställ inte möbler framför elementen som kan blockera värmen från att spridas i rummet.
  • Häng inte gardiner över termostaten, detta kan blockera dess förmåga att känna av temperaturen i rummet.
  • Apparater som TV och datorer är värmekällor och bör inte stå för nära termostaten, detta kan påverka dess förmåga att känna av temperaturen i rummet.
  • Om du behöver vädra lägenheten, gör det helst med korta intervaller. Möblerna blir kalla och kan därmed få lägenheten att kännas kall.

Om temperaturen i din lägenhet är under 20 grader i flera dagar kan det vara dags att göra en felanmälan. Vid temperaturmätning i lägenheten bör termometern placeras i mitten av rummet och en meter från golvet.