Tre co-livers sitter i soffan och pratar.
Press / BOSTADSMINISTER PER BOLUND INVIGER COLIVE LAB

Nu har COLIVE LAB på Södermalm i Stockholm invigts med pompa och ståt. Bostadsminister Per Bolund klippte bandet tillsammans med Eduardo Alarcon Klein, en av delningslägenhetens hyresgäster.

”Det här är startskottet för etablering av tusentals nya bostäder för unga vuxna i svenska storstäder” säger, Katarina Liljestam-Beyer, COO och medgrundare, COLIVE.

Ministern och övriga gäster förevisades delningslägenheten av några av de hyresgäster som nu bott in sig sedan den 1 maj i år.

”Nya initiativ på bostadsmarknaden som kan främja social hållbarhet och nå en målgrupp som har svårt att få en första bostad är välkommet.”, säger Per Bolund, Bostadsminister.

Stockholmsbaserade COLIVE planerar att storskaligt etablera 1000-tals bostäder i nyproducerade moderna delningslägenheter i svenska storstadsområden. Målgruppen är unga vuxna som vill bo i ett hem som erbjuder både gemenskapen av att bo tillsammans med andra samtidigt som man erbjuds det privatliv som ett eget boende ger. Att bo hos COLIVE innebär ett enkelt och flexibelt boende utan krav på kontantinsats och är billigare än alternativen.

COLIVE LAB, som ligger med bästa läge i en vindsvåning invid Nytorget på Södermalm i Stockholm är bolagets första delningslägenhet. I COLIVE LAB bor 11 personer tillsammans i en nyrenoverad delningslägenhet där hyresgästerna har sitt eget privata rum, men delar på ändamålsenliga umgängesytor och kök samt våningens två takterrasser. De gemensamma utrymmena är inredda och möblerade av COLIVE och städning, internet med mera ingår i hyran.

Ytterligare delningslägenheter som är under byggnation kommer att öppnas i höst på Lidingö samt i Haninge under 2020.

Att bo tillsammans i delningslägenheter, eller s.k. ”co-living spaces”, är på stark frammarsch internationellt pådrivet av den yngre generationens efterfrågan på mer urbana och sociala bostadsformer till rimliga priser. Detta tillsammans med målgruppens önskan om flexibilitet och positiva inställning till att dela på resurser för att såväl sänka kostnader som att minska belastningen på miljön.