Tre co-livers sitter i soffan och pratar.
Press / COLIVE SLÅR UPP DÖRRARNA TILL FÖRSTA DELNINGSLÄGENHETEN I STOCKHOLM

Bostadsoperatören COLIVE kommer med start direkt efter nyår att påbörja arbetet med att iordningställa en första delningslägenhet på Södermalm i Stockholm. Inflyttning är planerad till den 1 maj 2019, men redan nu finns det möjlighet för unga vuxna att registrera sig som medlemmar hos COLIVE.

Stockholmsbaserade COLIVE planerar att storskaligt etablera 1000-tals bostäder i nyproducerade moderna delningslägenheter i svenska storstadsområden. Målgruppen är unga vuxna som vill bo i ett hem som erbjuder både gemenskapen av att bo tillsammans med andra samtidigt som man erbjuds det privatliv som ett eget boende ger. Att bo hos COLIVE innebär ett enkelt och flexibelt boende utan krav på kontantinsats och är billigare än alternativen.

Merparten av bolagets planerade bostadsprojekt har inflyttning under 2020 och framåt, men redan under våren 2019 slås alltså portarna upp till COLIVE LAB, som ligger med bästa läge i en vindsvåning invid Nytorget på Södermalm i Stockholm. I COLIVE LAB kommer 11 - 12 personer att bo tillsammans i en nyrenoverad delningslägenhet där hyresgästerna har sitt eget privata rum, men delar på ändamålsenliga umgängesytor och kök samt våningens två takterrasser. De gemensamma utrymmena inreds och möbleras av COLIVE och städning, internet med mera ingår i hyran.

”Vi kallar delningslägenheten på Södermalm för COLIVE LAB, för det är just vad det är. Utöver ett bra läge i ett socialt och modernt boende så kommer hyresgästerna i ”labbet” att vara en del i vårt arbete med att utveckla och skapa en riktigt bra boendeupplevelse med hög livskvalitet som vi tar lärdom av i våra storskaliga projekt” säger Katarina Liljestam-Beyer, COO och medgrundare, COLIVE.

Att bo tillsammans i delningslägenheter, eller s.k. ”co-living spaces”, är på stark frammarsch internationellt pådrivet av den yngre generationens efterfrågan på mer urbana och sociala bostadsformer till rimliga priser. Detta tillsammans med målgruppens önskan om flexibilitet och positiva inställning till att dela på resurser för att såväl sänka kostnader som att minska belastningen på miljön.

”Vi har lagt ner mycket arbete på den långsiktiga och storskaliga etableringen av COLIVE. I de större planerade projekten för 100 - 300 hyresgäster per projekt kommer vi att erbjuda vår målgrupp ett bra alternativ till hyresrätter och bostadsrätter, men de projekten tar ett par år att få på plats. Därför ska det bli jätteroligt att kunna öppna vår första delningslägenhet redan i vår även om det är i liten skala.”, säger Katarina Liljestam-Beyer.