Tre co-livers sitter i soffan och pratar.
Press / Första spadtaget för nytt unikt boendekoncept i Brunnshög – COLIVE och LKF bygger delningsbostäder

Nu är spaden i marken och bygget igång för att förverkliga den gemensamma drömmen mellan COLIVE och Lunds kommun helägda fastighetsbolag LKF om ett storskaligt delningsboende i Brunnshög. Området är känt som Lunds nya stadsdel med fokus på hållbarhet. Totalt är det 81 bostadstillfällen fördelat i tio delningslägenheter för unga vuxna. Det kommer bli en skräddarsydd fastighet för COLIVEs verksamhet för unga vuxna. De första hyresgästerna förväntas flytta in i ‘COLIVE Altum’ år 2024.

Att bo tillsammans i så kallad coliving är en väletablerad trend internationellt. Fenomenet kommer från den yngre generationens efterfrågan på mer sociala bostadsformer till rimliga priser i kombination med målgruppens önskan om flexibilitet och öppenhet för att dela på resurser. Dels för att sänka kostnader men också för att minska belastningen på miljön, vilket är en stor drivkraft hos målgruppen. Därför tar nu COLIVE och LKF sitt första gemensamma spadtag för att erbjuda delningsboenden i det klimatsmarta området Brunnshög i Lund.

Lund är en internationell stad som vi ser som ett av våra högprioriterade områden då det finns många unga vuxna som är i behov av boende efter studietiden för att fortsätta karriären. Vi är otroligt glada över att göra det här tillsammans med LKF då vi delar allmännyttans värderingar kring att skapa riktigt bra bostäder till en rimlig kostnad och är väldigt exalterade över att första spadtaget nu är taget, säger Katarina Liljestam-Beyer, VD och medgrundare, COLIVE.

HA-Bygg är av LKF kontrakterad byggentreprenör för projektet om totalt 2900 kvm BTA, som utöver delningsbostäder kommer innehålla lokaler för umgänge, aktivitetsrum och en ombonad gemensam uteplats.

Spadtaget markerar en viktig milstolpe i utvecklingen av Lund. Colive delningsbostäder är ett utvecklingskoncept inom både miljö och social hållbarhet. Boendet kommer att skapa ett komplement till de traditionella boendeformerna och ge Lunds unga vuxna (23 – 35 år) en möjlighet att hitta både ett boende och ett socialt sammanhang. Det är viktigt för LKF att utveckla nya boendeformer som anpassas efter behov och omvärld, säger Fredrik Millertson, vd på LKF.

Utöver att delningsboende hamnade på 2021 års nyordslista är coliving, som det också kallas, en boendeform som verkligen är på frammarsch runt om i världen och som nu kommer till Lund. Inflytt beräknas till 2024 och unikt för COLIVEs koncept är att de genomför en Roomie-matchning innan hyresgästerna erbjuds en bostad. Detta via en matchningstjänst där man får svara på ett antal frågor för att sedan utifrån resultatet matchas med sina nya roomies – allt för att öka trivseln i sitt nya coliveboende.

För den som kniper en plats i det nya boendet är förmånerna många. I månadsavgiften ingår bland annat internet, hemförsäkring, städning av gemensamma ytor samt möblemang. Hyresgästerna delar på sociala umgängesytor, kök, stor uteplats samt gemensamma balkonger och aktivitetsrum. Varje hyresgäst har sitt eget privata rum, toalett och dusch.

Om COLIVE

COLIVEs bostadserbjudande innebär en helt ny boendeupplevelse för den som vill att gemenskap och spännande möjligheter ska komma på köpet. Som pionjärer inom coliving i Sverige innoverar COLIVE bostadsmarknaden för unga vuxna genom att utmana gamla sanningar kring bostadsbristen och hur den ska lösas. Sedan tidigare erbjuder COLIVE bostäder på flera platser i Stockholms län och öppnar även sin första coliving-hubb i Göteborg efter sommaren.

Om LKF:

Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF, bildades 1947 och har sedan dess varit ett helägt kommunalt bolag.

LKF erbjuder hyresbostäder i Lunds stad, Genarp, Södra Sandby, Stångby, Veberöd, Dalby och Revinge. Totalt äger och förvaltar vi drygt 10 000 bostadslägenheter, vilket innebär att fler än 20 000 lundabor har sitt hem hos oss.