Tre co-livers sitter i soffan och pratar.
Press / Högt intresse när COLIVE slår upp dörrarna för första storskaliga delningsboendet i Göteborg

GÖTEBORG 2022-09-30: Under fredagen invigde COLIVE sitt nya delningsboende som byggts av Wallenstam i Kallebäck, Göteborg. Med nästan 1000 sökande har trycket varit rekordstort för att få flytta in i Göteborgs första storskaliga coliving-fastighet. På plats på invigningsfrukosten fanns såväl representanter från kommuner, fastighetsbranschen och näringslivet.

Det är Wallenstam som byggt fastigheten vid Kallebäcks Terrasser tillsammans med COLIVE. Projektet utgörs av ett halvslutet kvarter med sex trapphus varav två som är specifikt designade för coliving delningsbostäder. Totalt har det varit nästan 1000 sökande till de 121 colivingrummen som är fördelade på 12 delningslägenheter för unga vuxna.

För den som knipit en plats i det nya boendet är förmånerna många. I månadsavgiften ingår bland annat internet, hemförsäkring, städning av gemensamma ytor samt möblemang. Bostädernas utformning är ett resultat av noga avvägning mellan det delade och det privata. Hyresgästerna delar på sociala umgängesytor, kök, uteplats samt gemensamma balkonger och aktivitetsrum. Varje hyresgäst har sitt eget privata rum, toalett och dusch - något som efterfrågas av majoriteten i målgruppen.

Invigningen på fredagen skedde genom ett frukostevent på plats i den nya hubben där gästerna som närvarade fick möjlighet att gå på rundtur i det nya boendet. Bland de inbjudna fanns politiker från såväl Göteborg som kringliggande kommuner, olika fastighetsaktörer och representanter från Göteborgs Universitet samt representanter från näringslivet från bland annat Volvo och Northvolt. Christina Heikel från Fastighetsägarna klippte bandet och invigningstalade tillsammans med Katarina Liljestam-Beyer från COLIVE.

- Göteborg med omnejd ser vi som ett av våra högprioriterade områden då det finns många unga vuxna som är i behov av riktigt bra bostäder till en rimlig kostnad. Extra roligt är det att intresset är så stort från just näringslivet då det finns många internationella bolag i Göteborg som är i behov av att kunna attrahera arbetskraft. De ser vikten av att det finns bostadsformer som kan erbjuda mer än bara tak över huvudet och som även erbjuder en social samhörighet och kontext för de som flyttar till Göteborg. Vi ser ett stort intresse här och vi har definitivt ambitioner om flera hubbar i Göteborg, säger Katarina Liljestam-Beyer, VD och medgrundare, COLIVE.

Utöver att delningsboende hamnade på 2021 års nyordslista är coliving, som det också kallas, en väletablerad trend internationellt och som nu alltså även finns i Göteborg. Fenomenet kommer från den yngre generationens efterfrågan på mer sociala bostadsformer till rimliga priser i kombination med målgruppens önskan om flexibilitet och öppenhet för att dela på resurser. Samtliga boende i det ena av de två husen flyttar in från dag ett och därefter flyttar de andra in löpande.

Unikt för COLIVEs koncept är att de genomför en Roomie-matchning innan hyresgästerna erbjuds en bostad. Detta via en forskningsbaserad matchningstjänst där man får svara på ett antal frågor för att sedan utifrån resultatet matchas med sina nya roomies – allt för att öka trivseln i sitt nya coliveboende. Bland de som flyttar in finns Sara Sanchez som tidigare bott på COLIVE Parkstråket i Haninge utanför Stockholm.

Att bo i coliving är ett utmärkt sätt att hitta likasinnade utanför sitt befintliga nätverk och samtidigt få ett trevligt boende omgiven av nya idéer. Att bo tillsammans med andra gör att man lär sig mycket om sig själv. När jag nu flyttar från COLIVE i Stockholm till Göteborg är det fantastiskt att jag bara kan flytta vidare till en ny hubb och kunna skapa ett nytt socialt nätverk i den nya staden på en gång, säger Sara Sanchez som är en av de första att flytta in.

    COLIVEs nya hubb i Göteborg är unik då det var det första bygglovet i Sverige som godkänt ett hållbart och platsbesparande förvaringsupplägg där andelen inbyggda förråd i fastigheten minimeras och istället förläggs externt via magasineringsföretaget Vinden.