Efter en tid av osäkerhet ser framtiden nu ljus ut för coliving. Regeringens tilläggsdirektiv sätter riktningen - det är en bostadsform som är här för att stanna.
I slutet av förra veckan fattade regeringen beslut om ett tilläggsdirektiv till en redan pågående bostadsutredning. Tillägget adresserar ändrade regler för en mer flexibel bostadsmarknad och omfattar specifikt delningsbostäder, coliving. Vi är otroligt glada för alla som bor på COLIVE och såklart också för egen del!
COLIVE erbjuder ett efterfrågat komplement till den traditionella bostadsmarknaden. De absolut flesta som bor på COLIVE gör det för att de föredrar att bo tillsammans med andra, inte som ett andrahandsalternativ. För några prioriteras COLIVEs mer flexibla hyresvillkor vilka möjliggör att kunna arbeta, studera eller forska i en ny stad eller till och med i ett nytt land, samtidigt som man får den sociala aspekten på köpet.
COLIVE grundades för att vi såg dessa behov men också för att försöka möta en av vår tids stora samhällsutmaningar – ensamhet. Alltför många upplever ensamhet som en reell och central del av vardagen och inte som avlägsen, opersonlig statistik. Vi ser mätbara och konkret positiva effekter i människors upplevda välmående i coliving.
”Den svenska hyreslagstiftningen är unik och viktig! Med rätt justeringar i regelverket kan vi få det bästa av två världar: å ena sidan kan oskäliga hyror motverkas och aktörer som Hyresgästföreningen fortsätta sitt viktiga arbete för att skydda hyresgäster i utsatta situationer; å andra sidan skapas utrymme för nya och innovativa bostadslösningar.
Utredningen öppnar upp för att säkerställa att seriösa aktörer som erbjuder coliving och företagsbostäder kan verka i Sverige under liknande villkor som i andra länder.” säger Jonas Häggqvist, styrelseordförande, COLIVE
Det är inte lätt för unga vuxna att hitta en bostad, vi vet – vi pratar med denna ibland bortglömda grupp varje dag. Vi är övertygade om att regeringens beslut jämte den positiva respons branschens intressenter uttryckt kommer att ge en positiv effekt.
”*” anger obligatoriska fält
”*” anger obligatoriska fält