Tre co-livers sitter i soffan och pratar.
Press / Grönt ljus till unikt bygglov för nytt delningsboende i Barkarbystaden

Miljö och byggnadsnämnden i Järfälla kommun har fattat beslut om att godkänna Resonas bygglovsansökan för att bygga delningsbostäder på ca 3400 kvm i Barkabystaden åt COLIVE. Det innebär utöver nya delningsbostäder i Järfälla kommun även att ett bygglov som är unikt i sitt slag i Stockholms län godkänts där tolkningar av byggregler möjliggör den moderna boendeformen.

De totalt 134 stycken bostadsrummen i delningslägenheterna är en del av Resonas projekt i Barkabystaden som kommer att hyras ut som delningsboende av COLIVE. Innan hyresgästerna erbjuds bostad genomför de en Roomie-matchning via en unik matchningstjänst och svarar på ett antal frågor för att sedan utifrån svaren matchas med sina nya roomies – allt för att öka trivseln.

Hyresgästerna får sitt eget privata rum med egen toalett och dusch men delar på sociala umgängesytor och kök samt en stor utomhusterrass, gemensamma balkonger och arbetsytor. I månadsavgiften ingår bland annat hemförsäkring, internet, städning av gemensamma ytor samt möblemang.

– Våra hyresgäster efterfrågar bostäder på centrala platser och med närhet till spårbunden kommunikation. Projektet i Barkarbystaden har ett mycket attraktivt och centralt läge mittemot den framtida tunnelbanestationen som tar dig direkt till city. Det känns otroligt roligt att vi fått till detta projekt med Resona, och att de förstår den stora efterfrågan som finns på sociala bostäder som unga vuxna har råd att bo i, säger Katarina Liljestam Beyer, COO/Co-founder COLIVE AB.

Järfälla kommun blir därmed andra kommun ut i Sverige, efter Göteborg, som godkänt ett hållbart och platsbesparande förvaringsupplägg, där andelen inbyggda förråd i fastigheten minimerats och kombinerats med en hållbar extern behovsstyrd förvaring som tjänst genom företaget Vinden AB.. Dessutom innebär bygglovet tillstånd till att bygga mindre privata badrum i kombination med tillgängliga större gemensamma badrum, vilket innebär en högre bostadsstandard.

- Formen för bygglovet är en sensation och det är glädjande att Järfälla vågar tänka innovativt så att vi på COLIVE har möjlighet att erbjuda fler prisvärda och kvadratsmarta bostäder för de unga Järfällaborna utan att tumma på komfort eller kvalitet. Det är självklart givet att det ska finnas tillgängliga badrum och tillräcklig förvaring för unga vuxna men det är också bra att kommunen med detta beslut ser att det är möjligt att tillåta alternativa långsiktigt hållbara lösningar, säger Katarina Liljestam Beyer.

Spaden i marken väntas under Q4 2021 och inflyttning planeras till Q2 2023. Utöver delningsboende kommer fastigheterna innefatta kontor, lokaler för co-working, restauranger och bostäder.

För att få möjlighet att bo hos COLIVE kan bostadssökande registrera sig i bolagets community på www.colive.se